De herfst: die geuren, die kleuren en natuurlijk tijdens onze herfstwandeling de whisky!!
Jullie zijn hartelijk uitgenodigd op 16/10/2010. Klik op de uitnodiging voor meer inlichtingen.
"Talking about Whisky"
De herfst: die geuren, die kleuren en natuurlijk tijdens onze herfstwandeling de whisky!!
Jullie zijn hartelijk uitgenodigd op 16/10/2010. Klik op de uitnodiging voor meer inlichtingen.
Neus: noten (walnoot, hazelnoot), pattex, zwarte thee, brooddeeg, mout, gist, bleke rozijnen, gedroogde abrikozen.
Smaak: fruit, citrus, (opgelegde) peer, honing, bitter.
Afdronk: mooi, middellang, (volgens sommigen: galactisch, universeel gaan we hem niet noemen).
Sherry or not, that’s the question!
PS: hierbij zij opgemerkt dat deze tasting notes een “allegaartje” zijn van wat er op een tasting door de aanwezigen is geproefd. Dit zijn zeker geen “professionele” (of wat dan ook) tasting notes. JFF.
Gelezen in De Standaard Online:
De Napier University in het Schotse Edinburgh kondigde aan een patent te hebben ingediend voor de ontwikkeling van een speciale vorm van biobrandstof. Een onderzoeksteam van de universiteit ontdekte de meerwaarde van enkele bijproducten die vrijkomen tijdens de productie van whisky.
De biobrandstof werd ontwikkeld na een project van twee jaar dat 260.000 pond (317.000 euro) kostte. De wetenschappers gebruikten de twee voornaamste bijproducten van het productieproces van whisky. Het gaat om de zogenaamde ‘pot ale’ en de ‘draf’.
‘De Europese Unie verklaarde dat biobrandstoffen 10 procent van de totale brandstofverkoop moeten vertegenwoordigen tegen 2020. We zijn gedreven om nieuwe en innovatieve bronnen van hernieuwbare energie te vinden’, aldus professor Martin Tangney, directeur van het Schotse onderzoekscentrum.
Volgens Tangney wordt de nieuwe biobrandstof gemaakt van organisch materiaal dat al gebruikt wordt tijdens industriële processen. ‘De meest waarschijnlijke distributievorm zou zijn om 5 tot 10 procent van de biodiesel te vermengen met benzine of diesel. 5 tot 10 procent minder van de gewone brandstof betekent echter reeds een zeer, zeer groot verschil’, aldus Tangney.
(Bedankt Wouter)
Arran for Belgium 12yo 23/06/97 – 01/03/10 (55%, OB, sherry cask #965, 306 bott.)
Een nieuwe botteling voor België, geproefd op de West Coast Whisky Battle met Louisa Young (van Arran) en Jenny Karlsson (van Springbank).
Neus: fris, zoet, fruit, appelsieneschil, walnoot, kruidig.
Smaak: pruim, walnoot, kruidenbitter (met water nog zoeter).
Afdronk: lang met de sherry-toetsen die niet overweldigend zijn, volle afdronk.
Score: 87/100
Zeker de moeite waard om eens (opnieuw) te proeven.
Lochside Single Grain 40 yo 1966/2007 (46,1%, Jack Wiebers “Old Train Line”, #0753, 153 bott.)
Neus: cocos, aangename frisse zurigheid, fruitig, lemoenschil, vleugje zweetsokken (van B.), drupje pattex, chocolade, kruidnagel.
Smaak: smaak barst los met zoetigheid, zoete drop, typisch single graan, complex, tropisch fruit.
Afdronk: zeer lang, echt lekker, tropisch fruit blijft lang hangen.
Score: 92/100
Een lekkere Lochside Single Grain. Winnaar van de Lochside tasting.
Wat hebben Tenerife, Eyjafjallajökull, de kelder van Pieter en Lochside gemeen?
De flessen voor de Lochside-tasting stonden in Pieter zijn kelder. Tot daar geen probleem.
Pieter was echter met zijn gezin op vakantie op Tenerife toen “de vulkaan met de onuitspreekbare naam” uitbarstte. Dus kon Pieter niet op tijd terug in België zijn (vliegverbod) om zijn flessen voor de tasting uit zijn kelder te halen en de tasting op donderdag 22/04/2010 te houden.
Maar van uitstel komt in dit geval geen afstel. Pieter is in het land, en geen vulkaan, geen sneeuw of tsunami, geen politieke crisis zal hem deze keer tegenhouden.
De Lochside-tasting gaat door op donderdag 20/05/2010 om 20u00 in de kleder bij Drankenshop Broekmans.
Hier nog eens de whiskies:
Lochside – GMP CC map label – 1966 – 40%
Lochside – SIGN vintage – 12/66-08/89 – 43% – 22yo – cask 7253-55 – 800 bott.
Lochside – JW old train – 12/66-07/07 – 46,1% – 40yo – cask 0753 – 153 bott. – single grain
Lochside – Jack Wiebers – 12/66-03/04 – 47,7% – 37yo – cask 7543 – 156 bott.
Lochside – DL OMC – 12/66-01/02 – 50% – 35yo – 216 bott.
Lochside – The Perfect Dram – 21yo – 1981-2008 – 62,4% – 199 bott.
Við ætlum að njóta þess, we gaan ervan genieten!!
Onze volgende tasting is weer een “specialleke”. Pieter dook zijn kelder nog eens in, en rarara, met wat kwam hij boven? Lochside’s van 1966 (en 1 andere.) Hij verrast ons telkens weer! Hieronder staan de Lochside’s die we gaan proeven. Wacht zeker niet te lang om in te schrijven, de plaatsen zijn beperkt!
Lochside distillery was gevestigd in Montrose aan de oostkust van Schotland. Het opvallende aan de distilleerderij was zijn vorm: het deed een beetje denken aan een kasteel of aan een Duitse bierbrouwerij.
Maar de distilleerderij was geen lang leven beschoren.
Voor er whisky werd gemaakt, was het een bierbrouwerij, genaamd Deuchars. Deze bestond al vanaf 1781. In 1957 nam MacNab Distilleries Ltd. de bierbrouwerij over toen deze met zijn produktie stopte en naar Edinburgh verhuisde. Joseph Hobbs was een van de investeerders. Continue Reading →
En dat is een Mortlach. 70 jaar oud! Dus 70 jaar op vat en nu in de fles! Voor meer info / tastingnotes / fotos / en alle rest:
http://tinyurl.com/y9gdwpj en http://tinyurl.com/yctgapm
En misschien toch even de prijs erbij noemen:
70cl decanter: £10,000.00 inc VAT
20cl decanter: £2,500.00 inc VAT
Tja!