TFN: Buddha vs the Beast: the Revenge

02/03/2017 – Bijna 2 jaar geleden hadden we onze 1e B&tB tasting die nogal faliekant afliep voor the Beast 😉 Hij was dus deze keer op wraak uit. Dit leverde een paar bewogen voorbereidingsmeetings op waar de ene na de andere fles tegenover elkaar afgewogen werd.

Uiteindelijk kwamen we tot een line-up waarvan we toch wel zeker zijn dat de uiteindelijke winnaars de aanwezigen waren 😉

De tasting werd geopend met een startertje die we ook blind aanboden. Het ging over de Bowmore Gold Reef 43°. Eentje uit Bowmore’s Travel Retail reeks. Aan 45 euro/1L. is dit best wel een mooie whisky.

En dan ging de strijd van start. De bedoeling was om 3 koppeltjes tegen elkaar te laten strijden. Deze keer gingen we wel stemmen tussen de rondes maar maakten we GEEN scores bekend. Dit om te voorkomen dat de strijd weer te snel gestreden ging zijn 😉

Het begon al goed. Marc (Buddha) wint overweldigend met zijn Talisker met 18 tegen 5 stemmen.
Maar Steven (The Beast) neemt al in de 2e ronde revanche met 19 stemmen tegen 5.We gaan een spannende finale in (maar dat wisten de leden dus op dat moment nog niet) die The Beast wint met een toch wel schitterde Glenfarclas.De wens van de voorzitter komt uit: the Beast wint deze tasting wat volgens hem betekent dat er een 3e confrontatie moet volgen.

Wordt vervolgd???

TFN’s Whiskydiner door Chef zonder Restaurant Inge Lanckacker

We speelden al geruime tijd met het idee maar afgelopen 26/11/2016 was het eindelijk zover: een 7 gangen diner met bijpassende whisky’s. Chef van dienst was Inge Lanckacker. Inge is reeds ruime tijd bekend bij de whiskyliefhebbers als de knappe dame die de festivals afschuimt met lekkere whiskypralines (en ook de pure alcohol waarmee ze haar proevertjes spiked).

Maar zoals gezegd we keken er naar uit en we werden zeker niet ontgoocheld. De reacties achteraf waren zo lovend dat we al onmiddellijk van een vervolg begonnen dromen ;-).

Het menu:

Gepocheerde Sint-Jacobsvrucht met tartaar van kabeljauw, venkelboter, Granny Smith en komkommer
Mortlach 8yo 2008-2016, Signatory vintage, 46°

Granola met kruiden, Noordzeegarnalen, spek, mango en roos
Compass Box ‘The Peat Monster’, 46°

Gebakken zeetong met boekweit, peultjes en conference
Glen Keith 18yo 1995-2013 selected by & bottled for The Finest Notes 10th Anniv., 51,2°

Lamscurry met kokosmelk en gebakken basmati
Kavalan 2010-2016 ex-bourbon cask selected by & bottled for The Finest Notes, 58.6°

Struisvogelfilet met pompoen, witloof en vanillecrumble
Edradour 2006-2015 ex-Sauternes cask matured, 46°

Peperkoek met Oud Brugge, zwarte olijven en sabayon van Deo (porter van D’Oude Maalderij)
Paul John whisky Peated, 46°

Dronken vanillecake met zwarte thee en whisky, donkere chocolademousse, kersen en cassis
Teeling 2015 Single Grain wine cask finish, 46°

En dat het een gezellige avond was kunnen onderstaande sfeerbeelden wel bevestigen.
Bedankt aan Inge, haar team, en jullie allemaal voor een mooie avond.

TFN Blind Tasting

Pieter en Jean zijn dit jaar van dienst voor onze blind tasting. We krijgen eerst een korte uitleg over hoe we onze zintuigen moeten gebruiken om whisky blind te kunnen inschatten. Daarna is het tijd voor de whisky’s. Een mooie selectie drams waarmee weer het bewijs geleverd werd dat blind proeven en eigenschappen bepalen enorm moeilijk is.

 

Dutch Connection tasting

Afgelopen donderdag 19/05/16 was het alweer de 5e keer dat Michiel Wigman van de Dutch Connection bij The Finest Notes te gast was voor de ondertussen toch wel bekende setup. Geen whiskyfacts over geproduceerde liters of hoogte van stills maar wel overheerlijke drams en sterke verhalen uit het boek van Michiel 😉

Ondanks het feit dat dit geen goedkope tasting is wordt het alsmaar moeilijker om degelijke oude flessen voor deze prijs aan te bieden maar ook dit jaar heeft het bestuur de prijs voor de leden kunnen stabiel houden door wat van de clubkas bij te steken. Ook Michiel heeft zeker zijn best gedaan waarvoor dank.

Zoals je op de foto ziet zijn we de tasting gestart met 2 blind surprises. Eentje op de 1e plaats en de andere op de 4e. Michiel zou pas na het stemmen bekend maken wat er achter het foliepapier verborgen zat 😉

De line-up

De eerste dram blijkt een blend “Glen Park” waarvan Michiel een tijdje geleden een hele voorraad kon indoen. Voor 25€ een koopje. Voor de 4e dram gingen al snel de vermoedens de ronde dat dit geen whisky was en inderdaad, het ging hier om een Armagnac die wel bijzonder lekker was.

IMG_0315De volledige line-up:

  1. Mystery 1: Glen Park blend, 40%
  2. Edradour 1/06/2006 – 20/08/2015 The Ultimate, cask 242, 59.8%
  3. Clynelish 25yo 1990 Cadenheads Cask ends 45.8%
  4. Mystery 2: Armagnac “Le Basque”
  5. Bunnahabhain 38yo 1968-2006 Duncan Taylor #11571 150btls., 43.1%
  6. Tomatin 1966/2002 Celtic Legends #14364, 46%
  7. Glen Avon 57% (uit de jaren 70)
  8. Caol Ila 18yo 1995/2013 Wilson & Morgan butt #10028 494btls., 58,6%

Over de andere 6 kleppers kunnen we kort zijn. Het was er weer knal op. Michiel was wat bang dat er te veel sherry tussen zat maar daar hebben we toch echt niemand over horen klagen 🙂 De stemming was dan ook weer bijzonder moeilijk en eindigde met een eerste plaats voor de Bunna 68, gevolgd door een gedeelde 2e plaats voor de Tomatin en de Glen Avon en op de derde plaats de bijzonder verdienstelijke Clynelish cask end.

Bedankt Michiel en weer uitkijken naar volgend jaar?

TFN 100° proof tasting

IMG_5073De 2e tasting van het jaar. We hadden als bestuur al lang het idee eens iets rond het begrip 100° proof te doen en toen de woordvoerder van de gelijknamige whiskyclub, Gunter Vaes, ook lid werd van onze club wisten we dat de tijd rijp was :-). We vroegen hem deze tasting te leiden en hij had zich mooi voorbereid.
Op een vorige activiteit vroeg 1 van onze leden of we niet eens iets meer konden doen rond het koppelen van geuren en smaken aan whisky en Gunter had bij iedere dram van deze avond, via de tastingnotes, foto’s van de producten geplaatst waarmee de schrijver van de tastingnotes de whisky beschreef. (ik werd door Gunter contractueel verplicht hier zeker te vermelden dat het niet zijn tastingnotes waren). Zeer interessant moet ik zeggen zelfs voor de ‘gevorderden’ 😉

Dat doet ons bijna vergeten dat de whisky’s ook wel zeer te pruimen vielen. Onze line-up:

  1. Arran 100° proof
  2. Glenmorangie Traditional 100° proof
  3. Aberlour 100° proof
  4. Benromach 10yo 100° proof
  5. Bowmore 100 degrees proof
  6. Talisker 57° North

Zeer interessante tasting en aan de commentaar achteraf te horen werd deze mening zeker gedeeld door de aanwezigen. De top 3 was wat verdeeld maar uiteindelijk eindigde de Aberlour op de 1e plaats gevolgd door de Glenmorangie en de Bowmore.

IMG_5072

TFN meet The Toshan Man – Auchentoshan Extravaganza

25/02/2016 – Onze eerste tasting van werkjaar 2016 en wat voor eentje. We hadden Mark Dermul over de vloer. Mark is gekend in het whiskywereldje vooral door zijn website en blog www.whivie.be (Whisky voor Iedereen) waarop hij in een razend tempo de ene na de andere whisky bespreekt. Regelmatig vind je er ook een rambling terug, dat zijn Mark’s v(video)logs. Zo was er oa de rambling over onze vorige IMG_4732botteling: Youtube link

Over de line-up ging menig mailtje over en weer en uiteindelijk besloten we samen voor onderstaande 7 Auchentoshans.

  • Auchentoshan Virgin Oak OB, 2013, 46%
  • Auchentoshan Blood Oak OB Travel Retail, 2015, 46%
  • Auchentoshan 15yo 1981-1996 Cadenhead Authentic Collection, 64,1%
  • Auchentoshan 24yo 1989 Carn Mor Celebration of the Cask, hogshead #4905, 54,1%, 103 bts
  • Auchentoshan 20yo 1984/2004 Signatory Dumpy Cask #259, 56,6%, 289 bts
  • Auchentoshan Solera OB 2012, 48%
  • Auchentoshan 11yo 1999-2010 Malts of Scotland for Fulldram X-mas, 56,4%, 186 bts

Het werd zoals verwacht een leuke avond. Mark wist ons heel wat bij te leren over de distillery en haar malts met wat zijsprongetjes naar zijn andere hobby’s zoals Star Wars. Ik vermoed dat Mark ook heel wat bijgeleerd heeft over andere dingen maar daar gaan we verder niet over uitwijden. De aanwezigen weten waarover ik het heb 😉

De avond ging snel voorbij en net voor het hapje kwamen we nog tot volgende uitslag over onze top 3. De stemmen lagen redelijk uit elkaar wat betekent dat de flessen aan elkaar gewaagd waren.

  1. Auchentoshan 20yo 1984/2004 Signatory Dumpy Cask #259, 56,6%, 289 its (26pt.)
  2. Auchentoshan 24yo 1989 Carn Mor Celebration of the Cask, hogshead #4905, 54,3%, 103 bts (25pt.)
  3. Auchentoshan 11yo 1999-2010 Malts of Scotland for Fulldram X-mas, 56,4%, 186 bts (24pt.)

Mooie opener van dit seizoen lijkt me.

PS: Mark vond onze Kavalan super en zal er wss een nieuwe rambling over opnemen.

Members Choice 2015

We zijn er wat laat mee maar here goes: onze traditionele laatste tasting van het jaar 2015. The Members Choice (een aantal leden kiezen de flessen voor een vastgelegd budget en presenteren hun lineup op de tasting). De leden waren dit jaar: Franky en David De Raeve, Michel Mykytiuk en Kris Cuypers.

Zij hadden voor ons onderstaande line-up voorzien:

IMG_39851) MOS 18yo Malts of Scotland Blended Malt
2) (verrassingsdram)
3) Longmorn 22yo 1992-2014 Liquid Sun, refill hogshead 52,9
4) Flaming Heart 5th Ed. Compas Box 15th anniv. Limited Ed., 48,9
5) Glenlossie 35yo 1975-2011 The Whisky Agency Grotesque Croques Bourbon Hogshead 212btls., 52%
6) Ben Nevis 15yo 1996-2012 OB sherry cask 1653, 57.5%
7) Bruichladdich 10yo 2002-2013 MoS Diamonds, Chateau D’Yquem hogshead 13062, 185btls., 58.2%

Zoals jullie merken was whisky n°2 een verrassingsdram. De bedoeling was om te raden wat dit was en dit was zeker niet zo eenvoudig. Het werd slechts door 1 aanwezige geraden, het bleek de Blackstone 18yo single malt te zijn die een aantal jaar geleden verkocht werd in de Aldi winkels. Zeker geen slechte whisky voor die prijs.
En om toch maar zeker te zijn dat die verrassing niet ging tegenvallen hadden onze super leden toch nog maar een 8e whisky bij nl. Laphroaig Cairdeas 2015 200th Anniversary

Kavalan tasting

Geen Ian Chang, wegens omstandigheden, maar toch viel onze Kavalan tasting reuze mee. We kregen een mooie uitleg over de Kavalan whisky’s en de distillery in Taiwan. Maar wat uiteraard nog belangrijker was, 7 erg lekkere whisky’s.

We waren eigenlijk al snel door de presentatie en de whisky’s uit maar gelukkig had het bestuur nog een kleine verrassing voorzien. Er werden snel 2 extra glazen gezet en nieuwe kavalan’s tevoorschijn getoverd.
Onze voorzitter had 2 vragen voor het publiek nl.: vinden jullie dit lekker? We kregen een volmondige JA. Lekker genoeg om als nieuwe clubbotteling te gebruiken? Ook hier een overduidelijke JA.
De 2 samples waren een Solist Bourbon en een Solist Peaty. Er werd nog even gediscussieerd over de keuze. De overgrote meerderheid was pro Bourbon maar we waren het erover eens dat een Peaty uiteraard specialer was en mss beter te verkopen.
Uiteraard is het onze bedoeling een betaalbare, lekkere whisky voor onze leden te bottelen en niet om verder te verkopen.

Na onze beslissing zullen jullie hierover nieuws ontvangen.

En na het traditionele hapje was het dan alweer tijd om af te ronden.

Ah ja: de top 3 van de reguliere tasting was: Bourbon Cask, Fino Cask en Sherry cask.

De volgende tasting komt er al snel aan en dat wordt een legendarische nl. Pieters Port Ellen Tasting. Gunter Vaes doet het woord.

 

TFN Openflessendag (OFD 2015)

Wat een leuke zondagnamiddag was dat? Wat oorspronkelijk, 3j. geleden, bedoeld was als een clubactiviteit waar een aantal leden hun open flessen tegen dramprijs laten proeven aan de andere leden is het uitgegroeid tot een klein, zeer bescheiden, minifestival voor onze leden en sympathisanten. En als we de lovende kritieken mogen geloven hebben we ondertussen al een kleine reputatie opgebouwd ;-). Onze ‘verste’ bezoeker kwam zelfs afzakken uit Lokeren.

Ik denk dat we mogen zeggen dat we een zeer geslaagde editie achter de rug hebben. 7 leden bemanden een stand voor een totaal van ruim 400 flessen. Vanaf de opening tot een hele tijd na sluiting was het zaaltje goed gevuld en gingen de drams vlot over de tafel.

Enkele sfeerbeelden:

Bedankt aan al onze leden die ons een bezoekje brachten en natuurlijk ook aan al onze ‘sympathisanten’. Op naar volgend jaar?