Lindores Whiskyfest

Wat weet u over het Lindores Whiskyfest….???

Dit zou een vraag kunnen zijn die Eric Van Looy stelt aan de kandidaten van de slimste mens.

Sinds vorig weekend zou ik alvast weten welke omschrijvingen het zijn die er gezocht worden.

image1

1) verschrikkelijk lekkere whisky

  2) zeer  uitzonderlijke bottelingen

3) genieten van whisky met vrienden

4) lachen en plezier maken


Het was echt weer enorm goed. De flessen die daar openstaan, dat is gewoon buitenaards…  Je weet echt niet wat je eerst moet kiezen om te proeven. Omdat ik er zeer dikwijls zelf niet uitkom laat ik me dan maar adviseren door de zeer bekwame mensen aan de andere kant van de tafels staan. Zo proef je al eens dingen die je zelf nooit zou gekozen hebben.

Van de whisky's die ik proefde zijn onderstaande bottelingen degenen die mij zeker zullen bijblijven.

Tamdhu – 15Y – OB – 75cl – 43% – bottled early '80. Onbekend is onbemind is zeker van toepassing op deze super lekkere Tamdhu.


linkwoodlindores

Linkwood 1939 – 43Y – Gordon&Macphail – 75cl – 40%. Het oudste distillaat dat ik ooit mocht proeven en dan nog eens erg lekker ook.

Strathisla 1965 – 2004 – Gordon&Macphail – 46%.

Longmorn 1969 – 2001 – Importado da VA.MA- Bergamo – 53,8%.

Nikka 'Yoichi' 1991 – OB bottled for Bar Cask & Whisky Fair – 25.02.1991-01.11.2006 – 75cl – 63% – cask129445. Een super Japanner.

Lochside 1963 – 42Y – Clan Denny – Single Grain – cask ref : HH2231 – 44,1%.  Een prachtige neus, hier kan ik uren aan ruiken, en de smaak… die mag er ook wezen.

Glen Garioch – 29Y – OB – bottled 18.05.1968 – 57,7% – cask 7.  Super donkere, superlekker sherried whisky

Glenugie – 1967-1989 – Sestante – 59,5% – sherry wood. Voor mij de verrassing van de dag. Ik heb nog niet veel Glenugie geproefd, maar dit moet zeker verder onderzocht worden. Een whisky voor zoetekauwen.

glenugielindores
glenfarclaslindores

Glenfarclas – 21Y – OB – 104° proof – 4/5 Quart – Grant  Bonding. Deze kreeg ik onder mij neus geduwd en mocht ik eens proeven. Ongelooflijk peaty voor een Glenfarclas, zowel in de neus als in de smaak. De finish duurt eeuwig.  Luc Timmermans vermoedt dat dit gebotteld is begin jaren zestig, maar het distillaat zou volgens hem evengoed vooroorlogs kunnen zijn.

Milton Duff – 1966-1990 – Antica Casa Marclesi Spinola – 75cl – 61,4%.

Longmorn – 1976 – Modern Masters – Dalriada Whisky Company – 52% – 178b.

Ardbeg – 1974 – OB – 12/07/1974-25/09/2006 – bourbon – cask 3324   – 53,9% – 118b. Dit was voor mij de prachtige afsluiter van een schitterend weekend.

Onze club was weer goed vertegenwoordigd en onze bordeaux gekleurde hemden vielen weer goed op. We trokken zelfs de aandacht van whiskyverzamelaar Giovanni Giuliani. Op een gegeven moment kwam hij bij ons staan, las in het gebroken engels de tekst op onze hemden : 'The Finest Notes' en vroeg ons vervolgens 'Are you musician?'  Dat was gewoonweg hilarisch…

Ik hoop dat Lindores dit evenement jaarlijks opnieuw wil organiseren want het is echt de moeite. Het zal inderdaad niet zo makkelijk zijn om jaarlijks nieuwe 'oude bottelingen' te vinden, maar als je ziet dat er deze keer +/- 1000 flessen ter degustatie aangeboden werden en als je dan weet dat je op zo een weekend slechts een fractie van dit aantal kan proeven, …. dan blijven er nog meer dan genoeg flessen over om te proeven op het volgende whiskyfest…. hopelijk reeds in 2008.


Steven

image2

Springbank tasting

Als je naast Bart zit moet je altijd bij de pinken zijn. Een moment van zwakte kan je zwaar te komen staan. Maar nu heeft hij me toch weer es goed liggen. Geen goesting Johan om er een stukje over te schrijven? Voor ik het goed en wel besefte was de deal gesloten. M’n schooldirecteur had ons ooit eens de volgende wijze woorden uitgesproken, draai je tong eerst een paar keer in je mond voor je iets zegt, en beter is het die rond te draaien in die van je buurvrouw! Nu over m’n schooldirecteur kan ik nog wel een paar stoten vertellen, maar Bart had toch duidelijk gevraagd om iets te schrijven over de Springbank tasting. Al een writers block!

Pieter was toch iet wat uit z’n gewone doen, maar daar zat Bill (Gates voor de niet computer fanaten) weer voor iets tussen. Eenmaal de presentatie van start ging, ontpopte hij zich als eens spraakwaterval. Je zou gezworen hebben dat de distillery manager van Springbank himself de uitleg aan het geven was.

Springbank was niet nieuw voor mij, maar als ik heel eerlijk ben, het had toen niet echt een indruk op me gelaten. Ik was daarom met hoge verwachtingen naar de tasting gekomen. Pieter gaf ons een mooie voorstelling van wat Springbank in de geschiedenis van Whisky betekende, en ook hier had ik weer het gevoel dat ik op de verkeerde plaats geboren ben, laat staan veel te laat. 34 (vierendertig!) distilleerderijen in een dorp van een paar duizend man, you can hardly believe it, but Pieter said so. De distilleerderij verkreeg z’n eerste licentie in 1928, maar Archibald Mitchell en de vele generaties voor hem stookte er al langer hun hemels drankje. De nazaten waren goed opgevoed en zetten de branche verder, al of niet in het stichten van nieuwe slijterijen. Vandaag zijn er in Campletown nog 2 (twee) distilleerderijen over. Springbank heeft ondertussen Longrow, Hazelburn in z’n portefeuille.

Maar genoeg gezever, de eerste whisky was een 15 jaar oude standaard bottling van 46%. De neus was fris met een toets van appel en ander inlands fruit. De smaak is in het begin wat agressief maar wordt zoet met een lichte zoute smaak. Hij verzacht op het einde en krijgt een houtige droge afdronk. Is wat snel door, maar zeker en vast niet slecht voor een starter. De tweede van de avond was een Springbank Vintage van 10 jaar oud, met een alcoholsterkte van 55,2%. Het destillaat wordt in re-charted sherryvaten gelagerd. De neus is ziltig ietwat muffig, mosachtige geur, later komen de citrus geuren door met in hun kielzog wat karamel en een peatig wolkje. De smaak is vrij zoet, en een typische sherry afdronk die vrij snel verdwijnt, maar er blijft een zekere sprankelend gevoel op de tong hangen. De Campletown Portwood, van 13 jaar met 54,2% opent opnieuw vrij ziltig, al ontwaar ik precies wat old bottel effect, die gelukkig vrij snel verdwijnt, de porto komt er vrij snel door, maar er zit iets in de neus dat mij blijft ambeteren. De smaak is zacht zoet, met een lichte bittere toets. De finish heeft chocolade in zich, vergezeld met wat karamel. Ondanks z’n hoog alcohol gehalte, blijft hij niet lang hangen. De Campletown Marsala Wood Expression, 9Y oud met 58% alcohol sterkte. De neus opent vrij prikkelend met wat pruimen, vergezeld door een lichte peatsmaak. Hij open vrij zwaar, maar wordt snel als zoet ervaren dat lang blijft hangen. De finish zijn cacaotonen met wat kruiden. Hij blijft plakken. That’s the stuff I like.

De vijfde van de avond was een Campletown Rumwood van 12 jaar, 54,6%. Ik ben niet echt een rumfanaat, en sta bijzonder sceptisch voor al dat soort trucjes. Ik kan mij nooit van de gedachte ontdoen dat er iets moet verdoezeld worden. De neus opent fris, er is een vrij lichte fruitgeur, zoetig met wat koffie. De smaak is vrij zoet en moutig, de afdronk droog en zoet. Als ze het je niet zeggen, dan zou je toch beginnen twijfelen of dit wel op een rumvat heeft gelegen.

De Campletown Bourbonwood van 12 jaar met een sterkte van 58,5% is volledig op bourbon vat gematured. Hij opende met een typische frisse, hooi-grasachtige geur. De smaak is vrij moutig, maar explodeerde in de mond. De finish word zoet en eindigde met een chocolade smaak.

Le moment supreme van de avond komt eraan, en dat is waar iedereen zo een beetje naar uitkijkt, een Local Barley van 1966, 31y oud en 52% single cask (vatnr 476). De neus is een typische bourbon geur, fruitig en er is een lichte anijs geur te ontwaren. De smaak is zoet, kruidig met een afdronk die vrij droog en gerookt is. Op het einde komt een vanille smaak opzetten.

Eigenlijk was een stemming een beetje overbodig. De Local Barley was de overweldigende winnaar, gevolgd door de Rumwood, en op de derde plaats de 15jaar standaard bottling.

Eigenlijk is er nog heel wat meer te vertellen, zoals die 2,5 keren distilleren. Een pluim voor Pieter, het was een puike presentatie. Maar zoals de m’n schooldirecteur al zei, 1 keer is geen keer, ook bij de buurvrouw!

 

Johan

Wist je dat…..

Blackgrange Bond, nabij Alloa (klinkt misschien exotisch maar het is niet één of ander eiland in de Stille Zuidzee!!!), het grootste warehouse complex van Europa is? Diageo heeft er zo’n 3 miljoen vaten opgeslagen liggen.

Op elk moment beschikt Diageo over een stock van ongeveer 7 miljoen rijpende vaten, dat zijn 1,1 miljard liter pure alcohol of 3,6 miljard 70 cl flessen van 43%.

Schots Weekend

Zoals ieder jaar het geval is, was ook dit jaar het Schots Weekend in Alden Biesen al een tijdje in mijn agenda aangestreept. Als je dan nog vrijkaarten krijgt is er natuurlijk helemaal geen excuus meer om niet te gaan (merci Paul).

Dit jaar zijn we voor één keertje niet rechtstreeks naar de whiskytent gegaan maar besloten we om eens een kijkje te gaan nemen op de weide waar de Highland Games beslecht werden. Toch wel indrukwekkend wat sommige gasten daar presteren. 105 meter lopen met aan weerszijde een koffer van 80 kg… doe het ze maar na. Ook het paalwerpen, rotsgooien en tonheffen waren erg leuk om eens van dichtbij te bestuderen. Het leukste om zien was echter het touwtrekken… en dat er dit jaar een vrouwenteam meedeed heeft daar niks mee te maken… En dorst en honger dat ne mens krijgt van al dat sport kijken. Gelukkig was er een dranktentje in de buurt en met een pint Guinness was het ergste leed al snel geleden. Ook de maag werd nog snel even bijgevuld met een erg lekkere boterham met speenvarken.schots-weekend-foto-1.jpg

Voor we naar de whiskytent trokken – want daar waren we eigenlijk toch voor gekomen- passeerden we nog snel even over de Schotse markt om een kleinigheidje voor de dames op te pikken. Ne goeie BOB moet ge namelijk goed soigneren.

De whiskywinkel werd net als vorig jaar bemand door Marc Segers van Whiskycorner. Achter de toog was onze eigenste Paul Dubois hard aan het werk om whisky aan de man brengen. Het te proeven assortiment was niet erg groot maar toch zaten er weer een aantal whisky’s tussen waar ik wel nieuwsgierig naar was. De eerste was de Balblair 1997 – OB – 43%. Ik had hier al enkele malen erg goede kritieken over gelezen maar mijn verwachtingen kon deze Balblair niet helemaal inlossen. Zeker geen slechte whisky maar een beetje te vlak. De Glen Elgin van The Ultimate die Ferdi onder mijn neus stak kon mij meer bekoren. Details van deze Glen Elgin heb ik echter niet opgeschreven omdat ik te lui was… De volgende whisky die ik te proeven kreeg kwam uit het glas van Dominique. Ik wist wat er in zijn glas zat maar kon niet geloven dat dit een Clynelish was. Wij zijn opnieuw bij Paul naar de fles gaan kijken om te checken of hij zich niet van fles vergist had, maar neen hoor. Ik heb al wel een paar Clynelishes (of is het Clynelishen?) geproefd maar deze was toch echt a-typisch . Als ik deze blind zou krijgen zou ik zelfs Islay durven roepen, zoveel rook was er in de neus aanwezig. Ook de smaak bleef verbazen en ik was blij dat ook Ferdi hier de woorden Caol Ila mompelde. Een erg verrassende Clynelish mag dit op zijn minst genoemd worden. Van de deze heb ik uiteraard wel wat meer gegevens : Clynelish 1996 – Signatory Vintage – 9Y – 04.09.1996-22.09.2005 – cask 441 – 43% – Refill Sherry Hogshead – 417 bottles.

schots-weekend-foto-2.jpg

Geïnspireerd door Bart zijn ‘Drams van de afgelopen weken’ was mijn volgende whisky de Lochside – Connoisseurs Choice – 1991-2006 – 43% – Refill bourbon barrel. Deze was erg lekker met ook weer dat voor Lochside typische tropische fruit. Mijn keuze voor de Lochside masterclass op het Lindores Whiskyfest lijkt steeds meer een zeer goede beslissing te worden.

Afsluiten deed ik met een Higland Park van Secret Treasures. Het feit dat ik geen verdere gegevens van deze heb opgeschreven zegt genoeg, niet slecht maar ook niet de moeite om te onthouden.

Ondertussen was het 18u gepasseerd met als gevolg dat Maasmechelen Village, waar onze BOB’s naar toe waren, zijn deuren al had gesloten. Dus ook voor ons tijd om naar huis te gaan.

Volgend jaar ben ik er zeker weer bij…

Wist je dat….

de vraag van blenders naar Rosebank zo hoog was dat, terwijl ze in het warehouse aan het wachtten waren, er rente werd gevraagd?
Aan het einde van de 19de eeuw was Rosebank de eerste en slechts de enige distillerderij die dit kon doen.

Dieet Whisky???

Vandaag reeds te lezen op Whiskyfun, maar deze wou ik jullie toch niet onthouden.
De eerste Dieet Whisky van Indische makelij.

McDowell’s No. 1 Diet Mate, ‘World’s first diet friendly whisky. For the health & fitness-conscious drinker. The smoothness of a reserve whisky is combined with the goodness of ‘Garcenia’ – an ancient Indian herb, which has the rare ability to burn excess fat and control cholesterol levels in the human body.’

Mijn bestelling is alvast geplaast, en vanaf volgend jaar dus enkel nog tastings met dieet whisky :mrgreen: .

Dieet whisky 2

Ardbeg Mór

Beste leden, We hebben beslist om met de club een fles Ardbeg Mór aan te kopen. Het gaat hier om een 10 jaar oude Ardbeg gedistilleerd in 1997 en gebotteld op vatsterkte (57,3%). De fles heeft een inhoud van 4,5 liter en de uitgave is gelimiteerd op 1000 stuks. Het is Ardbeg’s nieuwste telg in het rijtje van de Very Young, Still Young en Almost There reeks. Omdat de fles erg moeilijk verkrijgbaar is en een stevig prijskaartje heeft (+/-350 £) dachten we dat het misschien wel leuk was om met deze fles een sampleshare op te zetten en op deze manier jullie de kans te geven om deze Ardbeg te kunnen proeven. Om alle 40 leden van de club de kans te geven om een sample te bemachtigen kan je vanaf nu inschrijven op één sample van 10 cl. Inschrijven doe je door – voor 31 augustus – 12 Euro te storten op de clubrekening 735-0067917-05 met de vermelding Ardbeg Mór en je naam. Laat deze kans niet schieten…

Ardbeg Mor

Ons nieuw bestuurslid : Bart.

Beste Leden,

Het nieuwe bestuurslid is gekend… de keuze is gevallen op Bart (Verleysen) … also known as  ‘Mr. Glengoyne’ or ‘Nen echte BV’

Bart is bijna 2 jaar lid van onze club en heeft in die tijd al meermaals bewezen een gepassioneerd whiskyliefhebber te zijn.  Wij zijn er zeker van dat Bart een verrijking is voor het bestuur van onze club en we in de toekomst als club nog veel plezier met en van hem gaan hebben. 

Bart, veel succes gewenst.

Bart

Blind Tasting – Donderdag 23 augustus

Beste Leden,

Wij willen jullie uitnodigen voor onze volgende tasting : de Blind Tasting.  Aangezien het hier om een blind tasting gaat kunnen we niet vertellen welke whisky’s zullen worden geproefd. Het is al het derde jaar op rij dat onze club een blind tasting organiseert die onder begeleiding van Mario Groteklaes zal plaatsvinden.

De bedoeling is een informele tasting waarbij vooral de geuren en smaken van de te proeven whisky’s op een eerlijke manier beoordeeld worden zonder vooraf te weten welke whisky het is. Het zal dus niet alleen een lekkere en gezellige avond worden, maar vooral een leerrijke gebeurtenis voor al wie van whisky houdt en zich wil verdiepen in de typische kenmerken van verschillende distilleerderijen.

Waar? Drankenshop Broekmans, Molenstraat 19, Zolder

Wanneer? Donderdag 23 augustus 2007 om 20h00

Prijs? € 35 (leden: € 25)

over te schrijven op 735-0067917-05

met vermelding van je naam en telefoonnummer

Deelname: Max. 25 personen. Wie eerst betaalt heeft plaats.

Blind Tasting

BBQ zaterdag 28 juli

Beste leden,

Op zaterdag 28 juli, zullen we onze bak -en braadkunsten weer eens laten zien op onze jaarlijkse BBQ.

Als het toch niet moest lukken zal er zeker genoeg ander lekkers zijn om ons troost te bieden.

Wat……dat verklappen we nu nog niet, maar ik kan wel zeggen dat Ferdi en Pieter op strooptocht geweest zijn in ’the UK’.

Inschrijven kan nog tot 15 juli.  

 PS : Vergeet niet je bestelling mee door te sturen.