Uitnodiging tasting: Fred & Fred op 21/10/2010

Onze volgende tasting gaat door op 21/10/2010. Als je de bijgevoegde uitnodiging bekijkt, dan zal het weer eentje zijn om duimen en vingers bij af te lekken (wees niet bang, we houden het beschaafd en drinken uit een glas). Schotse whisky gepresenteerd in het engels met een frans accent door Frederic Berwart en Frederic Muller.

Tasting note: Longmorn 18y ’88/’06 46% BBR

Longmorn_bbr_1.jpg

Neus: noten (walnoot, hazelnoot), pattex, zwarte thee, brooddeeg, mout, gist, bleke rozijnen, gedroogde abrikozen.

Smaak: fruit, citrus, (opgelegde) peer, honing, bitter.

Afdronk: mooi, middellang, (volgens sommigen: galactisch, universeel gaan we hem niet noemen).

Sherry or not, that’s the question!

PS: hierbij zij opgemerkt dat deze tasting notes een “allegaartje” zijn van wat er op een tasting door de aanwezigen is geproefd. Dit zijn zeker geen “professionele” (of wat dan ook) tasting notes. JFF.

Unief maakt brandstof met bijproducten van whisky

Gelezen in De Standaard Online:

De Napier University in het Schotse Edinburgh kondigde aan een patent te hebben ingediend voor de ontwikkeling van een speciale vorm van biobrandstof. Een onderzoeksteam van de universiteit ontdekte de meerwaarde van enkele bijproducten die vrijkomen tijdens de productie van whisky.

De biobrandstof werd ontwikkeld na een project van twee jaar dat 260.000 pond (317.000 euro) kostte. De wetenschappers gebruikten de twee voornaamste bijproducten van het productieproces van whisky. Het gaat om de zogenaamde ‘pot ale’ en de ‘draf’.

‘De Europese Unie verklaarde dat biobrandstoffen 10 procent van de totale brandstofverkoop moeten vertegenwoordigen tegen 2020. We zijn gedreven om nieuwe en innovatieve bronnen van hernieuwbare energie te vinden’, aldus professor Martin Tangney, directeur van het Schotse onderzoekscentrum.

Volgens Tangney wordt de nieuwe biobrandstof gemaakt van organisch materiaal dat al gebruikt wordt tijdens industriële processen. ‘De meest waarschijnlijke distributievorm zou zijn om 5 tot 10 procent van de biodiesel te vermengen met benzine of diesel. 5 tot 10 procent minder van de gewone brandstof betekent echter reeds een zeer, zeer groot verschil’, aldus Tangney.

(Bedankt Wouter)

Tasting note: Arran 1997 12yo OB for Belgium

 

Arran for Belgium 12yo 23/06/97 – 01/03/10 (55%, OB, sherry cask #965, 306 bott.)

Een nieuwe botteling voor België, geproefd op de West Coast Whisky Battle met Louisa Young (van Arran) en Jenny Karlsson (van Springbank).

Neus: fris, zoet,  fruit, appelsieneschil, walnoot, kruidig.

Smaak: pruim, walnoot, kruidenbitter (met water nog zoeter).

Afdronk: lang met de sherry-toetsen die niet overweldigend zijn, volle afdronk.

Score:  87/100

Zeker de moeite waard om eens (opnieuw) te proeven.

Tasting note: Lochside Single Grain 1966/2007 Jack Wiebers

Lochside Single Grain 40 yo 1966/2007  (46,1%, Jack Wiebers “Old Train Line”, #0753, 153 bott.)

Neus: cocos, aangename frisse zurigheid, fruitig, lemoenschil, vleugje zweetsokken (van B.), drupje pattex, chocolade, kruidnagel.

Smaak: smaak barst los met zoetigheid, zoete drop, typisch single graan, complex, tropisch fruit.

Afdronk: zeer lang, echt lekker, tropisch fruit blijft lang hangen.

Score:  92/100

Een lekkere Lochside Single Grain. Winnaar van de Lochside tasting.

Eyjafjallajökull

Wat hebben Tenerife, Eyjafjallajökull, de kelder van Pieter en Lochside gemeen?

De flessen voor de Lochside-tasting stonden in Pieter zijn kelder. Tot daar geen probleem.

Pieter was echter met zijn gezin op vakantie op Tenerife toen “de vulkaan met de onuitspreekbare naam” uitbarstte. Dus kon Pieter niet op tijd terug in België zijn (vliegverbod) om zijn flessen voor de tasting uit zijn kelder te halen en de tasting op donderdag 22/04/2010 te houden.

Maar van uitstel komt in dit geval geen afstel. Pieter is in het land, en geen vulkaan, geen sneeuw of tsunami, geen politieke crisis zal hem deze keer tegenhouden.

De Lochside-tasting gaat door op donderdag 20/05/2010 om 20u00 in de kleder bij Drankenshop Broekmans.

Hier nog eens de whiskies:

Lochside – GMP CC map label – 1966 – 40%
Lochside – SIGN vintage – 12/66-08/89 – 43% – 22yo – cask 7253-55 – 800 bott.
Lochside – JW old train – 12/66-07/07 – 46,1% – 40yo – cask 0753 – 153 bott. – single grain
Lochside – Jack Wiebers – 12/66-03/04 – 47,7% – 37yo – cask 7543 – 156 bott.
Lochside – DL OMC – 12/66-01/02 – 50% – 35yo – 216 bott.
Lochside – The Perfect Dram – 21yo – 1981-2008 – 62,4% – 199 bott.

Við ætlum að njóta þess, we gaan ervan genieten!!