Tasting: The Boards Choice 2011

Tasting is fun

Op donderdag 10 maart 2011 organiseren we onze jaarlijkse

Boards Choice tasting.

Hij zal gepresenteerd worden door

Mario Groteklaes.

Hieronder volgt het programma:

(de lijst is alfabetisch, de line-up zal nog veranderen).

Benromach – G&M Cask – 13y – 10/82-06/96 – cask 1335+1341 – 63%

Blair Athol – BA Raw Cask – 28y – 1973/2001 – 75cl – 112,4 proof

Dallas Dhu – DT – 26y – 4/81-7/07 – cask 432 – 55,7% – 204 btls.

Glen Spey – OB – 21y – 1989/2010 – 50,4%

Glengoyne Peter’s choice – OB – 20y – 4/86-8/06 – cask 433 – 51%

Hanyu Jack of diamonds – 20y  – 1988/2008 – cask 9103 – 56% – 403 btls.

Old Pulteney – DR  – 27y – 1982/2010 – cask 504 – 53,5% – 173 btls.

Old Rhosdhu – MMcD Mission III – 24y – 1979/2004 – 46%-  498 btls.

Er zal eveneens een hapje voorzien worden.

Datum: donderdag 10 maart 2011 om 20h00
Plaats: tastingzaal drankenshop Broekmans (Molenstraat 19, Zolder)
Prijs: 45 € (35 € voor clubleden)
Reservatie: door storting op rekeningnummer 735-0067917-05 met vermelding van “BC2011” + naam en telefoonnummer.
Deelname: max. 25 personen.
Meer info: Stephan Put – 011/42.97.44 + 0497/42.98.31

Old Pulteney-tasting met Malcolm Waring

glass.JPG

Op donderdag 11 februari 2011 organiseren we een Old Pulteney-tasting gepresenteerd door Malcolm Waring (distillery manager)!

We zullen de volgende Old Pulteney’s proeven:

1) WK499 Isabella Fortuna – 52 % – 1 L.

2) Old Pulteney 30y – OB – 70 cl – 44 %.

3) Exclusive handbottling OP Distillery – 1995 – cask 2851 – 13y.

4) Exclusive handbottling OP Distillery – 1990 – cask 5253 – 19y.

5) new Old Pulteney WK209 Good Hope 46%, ex sherry casks.

6) Highland Selection 26y – 1974 – 46% – from Inver House.

7) Surprise cask from Malcolm. (Malcolms’ Choice).

Een hapje als afsluiter.

Datum: donderdag 10 februari 2011 om 20h00.
Plaats:  Casino Beringen, Kioskplein 25, 3582 Beringen-Mijn.
Prijs:  €45 (€35 voor clubleden).
Reservatie:  door storting op rekeningnummer 735-0067917-05 met vermelding van “Old Pulteney” + naam + en telefoonnummer.

Uitnodiging tasting: Fred & Fred op 21/10/2010

Onze volgende tasting gaat door op 21/10/2010. Als je de bijgevoegde uitnodiging bekijkt, dan zal het weer eentje zijn om duimen en vingers bij af te lekken (wees niet bang, we houden het beschaafd en drinken uit een glas). Schotse whisky gepresenteerd in het engels met een frans accent door Frederic Berwart en Frederic Muller.

Tasting note: Longmorn 18y ’88/’06 46% BBR

Longmorn_bbr_1.jpg

Neus: noten (walnoot, hazelnoot), pattex, zwarte thee, brooddeeg, mout, gist, bleke rozijnen, gedroogde abrikozen.

Smaak: fruit, citrus, (opgelegde) peer, honing, bitter.

Afdronk: mooi, middellang, (volgens sommigen: galactisch, universeel gaan we hem niet noemen).

Sherry or not, that’s the question!

PS: hierbij zij opgemerkt dat deze tasting notes een “allegaartje” zijn van wat er op een tasting door de aanwezigen is geproefd. Dit zijn zeker geen “professionele” (of wat dan ook) tasting notes. JFF.

Unief maakt brandstof met bijproducten van whisky

Gelezen in De Standaard Online:

De Napier University in het Schotse Edinburgh kondigde aan een patent te hebben ingediend voor de ontwikkeling van een speciale vorm van biobrandstof. Een onderzoeksteam van de universiteit ontdekte de meerwaarde van enkele bijproducten die vrijkomen tijdens de productie van whisky.

De biobrandstof werd ontwikkeld na een project van twee jaar dat 260.000 pond (317.000 euro) kostte. De wetenschappers gebruikten de twee voornaamste bijproducten van het productieproces van whisky. Het gaat om de zogenaamde ‘pot ale’ en de ‘draf’.

‘De Europese Unie verklaarde dat biobrandstoffen 10 procent van de totale brandstofverkoop moeten vertegenwoordigen tegen 2020. We zijn gedreven om nieuwe en innovatieve bronnen van hernieuwbare energie te vinden’, aldus professor Martin Tangney, directeur van het Schotse onderzoekscentrum.

Volgens Tangney wordt de nieuwe biobrandstof gemaakt van organisch materiaal dat al gebruikt wordt tijdens industriële processen. ‘De meest waarschijnlijke distributievorm zou zijn om 5 tot 10 procent van de biodiesel te vermengen met benzine of diesel. 5 tot 10 procent minder van de gewone brandstof betekent echter reeds een zeer, zeer groot verschil’, aldus Tangney.

(Bedankt Wouter)

Tasting note: Arran 1997 12yo OB for Belgium

 

Arran for Belgium 12yo 23/06/97 – 01/03/10 (55%, OB, sherry cask #965, 306 bott.)

Een nieuwe botteling voor België, geproefd op de West Coast Whisky Battle met Louisa Young (van Arran) en Jenny Karlsson (van Springbank).

Neus: fris, zoet,  fruit, appelsieneschil, walnoot, kruidig.

Smaak: pruim, walnoot, kruidenbitter (met water nog zoeter).

Afdronk: lang met de sherry-toetsen die niet overweldigend zijn, volle afdronk.

Score:  87/100

Zeker de moeite waard om eens (opnieuw) te proeven.